fredag 22 juli 2011

Foccacia i ugnen och Schellack i taket


Idag har det varit en hemmadag... eller rättare sagt...Vi har INTE varit i Paradiset och jobbat, utan vi har varit hemma och jobbat.

På förmiddagen passade vi på att åka och köpa oss en liten "måste-ha-sak" som vi INTE kan vara utan. Det blev en färgspruta. Vi orkar i ärlighetens namn INTE handmåla mer, utan nu ska resten sprutas. Återkommer senare med vad jag anser om denna nödvändighet.

På eftermiddagen kom mormorn, morfarn och G-morfar (G = Gammel) för att äta lite middag. Fisksoppa (recept kommer någon annan gång), Foccacia och mormorns LJUVLIGA Körsbärspaj.



Foccacia är himla busenkelt att "sno" ihop innan gästerna kommer... Det gäller bara att planera jäsningen.



FOCCACIA

2 st. bröd

Grundrecept
½ pkt jäst (25 g)
3 dl fingerljummet vatten (Jag tar direkt från kranen)
½ dl olivolja (välj en god)
2 msk honung
1 msk salt
6½ - 8 dl vetemjöl

Gör så här
1. Rör ut jästen med vattnet, olivoljan, honungen och saltet i en bunke.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman degen. (Jag använder elvisp och degkrokar)
3. Jäs degen till dubbel storlek i en buke med bakduk över. (ca 35-40 min)
4. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. (Har Du inte varmluft måste Du höja gradantalet lite)
5. När degen jäst klart, häll ut den ur bunken. Dela den i två, baka ut till två släta runda 1 - 2 cm höga kakor. Lägg på plåt (med bakplåtspapper på).
6. Sätt i fingertopparna i kakorna och gör gropar.
7. Pensla med olivolja.
8. Här kan Din egen kreativa ådra få utlopp. Du kan peta ner lite olika "topping". Idag hade jag tomat, basilika och flingsalt på den ena. Den andra hade jag enbart flingsalt på.
9. Låt kakorna jäsa i ca 25 -30 min.
10. Grädda brödet ca 10 min.






Att baka hemma hos oss är tålamodsprövande. Varje gång jag lägger fram "instruktionsboken" på fönsterbänken... passar TantSimone på att lägga sig PÅ den. Det är bara att flytta Tanten när jag ska läsa och hon blänger lika mycket varje gång.


Igår trotsade T och jag löften om regn och passade på att ta en tur till Paradiset. Vi är i fasen att stryka Schellack i taket för att spärra kvistar som släpper kåda och farfars piprök som sitter benhårt efter 50 år med pipboffande.


Självklart var Snyggingen med ut och höll koll på vad vi gjorde.


Nu go´vänner är det dags för fredagsmys...

Må gott... körsbärspaj är himla gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att Du har lust att skriva några ord...