onsdag 20 februari 2013

Att kalla sig något utan utbildning...

 
 
Nu har jag kroknat till... eller som T skulle sagt det... "Har Du Din argaste dag idag". Det blev så efter att jag iförd morgonrock satte mig och snurrade runt på lite olika bloggar... DET VAR VÄL KORKAT AV MIG SÅ HÄR PÅ MORGONKVISTEN!!!
 
Varför lackade jag ur... så här är det...
 
1. Jag kan sköta min deklaration och min ekonomi och jag kallar mig INTE för ekonom eller revisor.
 
2. Jag har fött barn och varit med på en annan kvinnas förlossning och jag kallar mig INTE för barnmorska.
 
3. Jag tvättar mitt hår, klipper sonens hår och rakar min pappas huvud och jag kallar mig INTE för frisör.
 
4. Jag städar vårt hem (tillsammans med T) och jag kallar mig INTE för lokaltekniker.
 
5. Jag vattnar våra blommor och klipper gräset i trädgården och jag kallar mig INTE för trädgårdsmästare.
 
6. Jag målar för husbehov och jag kallar mig INTE för målare.
 
7. Jag skruvar för husbehov och jag kallar mig INTE för snickare.
 
8. Jag borstar tänderna och drar med tandtråd och jag kallar mig INTE för tandläkare.
 
9. Jag målar mina ögonfransar och lägger på läppstift varje dag och jag kallar mig INTE för makeupartist.
 
10. Jag plåstrar om de sår jag får och jag kallar mig INTE för läkare.
 
11. Jag sköter våra hundars skavsår och jag kallar mig INTE för veterinär.
 
12. Jag bakar ofta och jag kallar mig INTE för bagare.
 
 
Fattar Ni vart jag vill komma... Min lista kan göras himla lång för vad jag gör och vad jag INTE kallar mig för... men... vissa yrken får man visst säga att man innehar rätten att kalla sig för ÄVEN om man inte har utbildning.
 
Fotograf är ett sådant yrke... Såg FLERA bloggar där kvinnor (hittade bara kvinnor som gjorde så) helt fräckt kallar sig för fotografer utan att genomgått någon form av fotografutbildning. Det kallar jag bedrägeri... Bara för att de köpt en kamera innebär det inte att de ÄR fotografer. Bara för att de får fotouppdrag innebär det inte att de ÄR fotografer... de är AMATÖRFOTOGRAFER tills de skaffat sig en utbildning... och då spelar inte utrustningen någon roll... Bara för att jag har en frisörsax hemma och klipper hår är jag INGEN FRISÖR.
 
Att genomgå en fotografutbildning innebär en gedigen och lång utbildning.
 
1. Du ska kunna analysera biler utifrån olika modeller... DET ÄR VIKTIGT för att kunna göra målgruppsanalyser.
 
2. Du ska kunna de lagar som rör fotografier. Det är MÅNGA och viktiga lagar det.
 
3. Du ska kunna de etiska reglerna runt yrket och dess utövande. Himla viktigt om Du ska kunna möta Dina uppdragsgivare Dina konkurenter på ett bra och trovärdigt vis.
 
4. Du ska veta hur färger psykologiskt och kulturellt påverkar den som ser bilden.
 
5. Du ska veta hur man ställer in kameran så att Du utnyttjar HELA dess kapacitet.
 
6. Du ska veta hur man jobbar med ljussättning
 
7. Du ska veta hur man redigerar bilder i olika datorprogram.
 
8. Du ska veta hur man bygger upp ett exempelvis stilleben.
 
9. Du ska ha ett bevis på att Du genomgått en fotografutbildning.
 
Listan kan göras längre men jag stannar vid dessa punkter...

 
 
Jag har utbildning på några av dessa punkter och undervisar i det... jag får fotouppdrag men jag har ingen HEL fotografutbildning och skulle ALDRIG komma på tanken att då kalla mig för fotograf... jag är amatörfotograf och INGET annat.
 
Har man ingen utbildning så är man AMATÖR, så är det bara... Gilla läget... jag skulle aldrig anlita en självlärd läkare, revisor, stylist eller målare.
 
 
 
 







Så där ja... nu fick jag vräka ur mig... och tycker Ni inte som jag... så ställ Er frågorna juridiskt, etiskt och moraliskt.

Må gott... Nu ska jag surfa runt ett tag till och reta upp mig på mer saker.

10 kommentarer:

  1. Va? Är inte jag fotograf?? *fnissar*

    Puss ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. *flinar* jag är ledsen att säga det hjärtat... varken Du eller jag är fotografer, men vi fotograferar och till de bilder vi tar är vi fotografer och har därmed upphovsrätten.

      *kramar om*

      Radera
  2. Åh, jag instämmer å det bestämdaste!!! I dag verkar alla vara fotografer! Måste vara tungt för de som verkligen ÄR det! Visst är det så mycket enklare i dag att ta en bra bild med dagens kameror och sen redigera den...men du måste ändå ha kunskapen och känslan! Jag gillar också att fota och har gått en del utbildningar i min ungdoms dagar...men inte är jag fotograf för det ! :)
    Tack för ett bra inlägg!/ M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Berså och tack...
      Trodde ett tag att jag var ensam om att tycka så här.

      //

      MVH
      Britt

      Radera
  3. Haha bara för att jäklas lite med dig måste jag ju svara nu ;-) Håller med dig mycket men inte helt. Trenden att en massa bloggare anser att de plötsligt är fullfjädrade fotografer och stylister och gud vet allt annat de påstår sig vara är förstås löjeväckande, det håller jag med om. Men däremot inte sagt att det inte finns människor som visst är enormt duktiga och framgångsrika utan formell utbildning, världen är full av dom. Sen är det förstås skillnad på att vara självlärd stylist, fotograf, dataproffs än att vara självlärd kirurg(hujedamig). Allt har en gräns, även för mig :-D

    Kram Anna-Karin från norr(du vet?)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så där ja... jag förstod att någon skulle utmana.
      Jag håller med om att det finns MASSOR med självlärda duktiga personer... MEN jag vidhåller, har man ingen utbildning så är man AMATÖR. Nu vet jag att det finns yrken som inte har formella utbildningar utan att man måste vara lärling, men det är också en utbildning.
      Är Du självlärd, så vet Du inte vad som saknas. Vi tar exemplet med dessa själutnämnda till yrket "fotografer". Många av dem stjäl som korpar. Jag kunde på deras sidor se bilder som de "lånat" från nätet eller "källa okänd". Enligt svensk upphovsrätt får Du ALDRIG "låna" en bild utan upphovsmannens tillstånd. Flera svara då att "jamen jag hittade inte upphovsmannen, eller det stod inte copywright på bilden"... BIG NO NO... Om Du går på en parkering och du behöver låna en bil... är det OK då att ta en av bilarna bara för att nyckeln sitter i... Nej, det kallas stöld. Samma sak med bilder... Har Du inte tillstånd oavsett om Du vet vem som är upphovsmannen eller inte, så får Du INTE röra bilden. Det ÄR stöld.
      Har Du nu inte gått en utbildning utan är självlärd på det praktiska, då vet Du troligen inte detta. Du vet heller inte vad som saknas för att Du ska ha en fullgod kunskap som fotograf... Du är och förblir en AMATÖR.

      Mitt syfte var inte att göra skillnad på yrken, utan på utbildning eller inte. Jag anser att ALLA yrken har ett värde... tja... eller nästan alla, men dem jag anser onödiga tar jag inte upp här. Att jobba som kirurg på ett sjukhus är jätteviktigt... MEN vi kan inte driva sjukhus med ENBART kirurger. Att driva ett sjukhus är ett lagarbete där ALLA är lika viktiga. Om ingen städade skulle det vara onödigt att operera, då de ändå skulle dö pga bakteriehärdar i alla rum. Det har visat sig att det finns avdelningar som fått stänga pga att de som städat städat FEL och det har blivit riskfyllt att ha nyopererade och sjuka ligga där. Det har berott på att de som städat INTE haft utbildning på HUR man ska städa på sjukhus.
      Om ingen steriliserade verktygen kirurgen har och visste hur man steriliserar skulle folk dö som flugor av skalpeller som var FULLA av bakterier. Som sagt... Kirurger är viktiga... JÄTTEVIKTIGA... men det är fortfarande ett lagarbete för att det ska fungera, där alla kompetenser är oerhört viktiga.
      Jag vidhåller att, OM det finns utbildnng för ett yrke, så är det bedrägeri att utge sig för att vara ex. fotograf, stylist, läkare, lärare om man inte genomgått utbildningen. Själklart kan Du arbeta som fotograf och vara amatör... MEN då ska det klart framgå att Du INTE genomgått formell utbildning och den som anlitar Dig ska förstå att Du ändå är en amatör och troligen saknar viktiga bitar för att kunna göra ett fullgott arbete.

      *KRAMAR tillbaka*

      Radera
  4. Håller helt och hållet med dig. Man ska ha den formella utbildningen för att få titulera sig för det ena eller andra yrket. Självklart finns det människor som är skickliga utan att de genomgått den formella utbildningen men de har inte allt som krävs. Jag har många gånger tänkt på skillnaden mellan amatörer och professionella och undrat över hur folk kan skriva till en titel utan att ha formaliteterna som krävs. Inte vill jag råka ut för amatörer då jag köper en tjänst av något slag.
    Bra skrivet av dig...tack!

    annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack... ibland funderar jag på om jag ensam tycker så, men har insett att det är fler som håller med. Kul.

      Må gott

      //Britt

      Radera
  5. Hej!

    Mitt inlägg var absolut ingen utmaning utan bara en reflektion av min egen verklighet. I min värld är få akademiskt utbildade utan har gått sin egen väg. Många har definitivt lärt sig själva under resans gång och jag är full av beundran för många av dom. Att påstå att de flesta som är outbildade är amatörer, tycker jag är att påstå för mycket. Folk är ju inte dumma i huvudet bara för att dom inte har akademisk examina, det enda som har betydelse för en uppdragsgivare är resultatet, inte hur jag nådde dit :-)

    Kram från Anna-Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna-Karin.

      Jag misstänker att vi inte pratar om samma sak... Det handlar om vad man kallar sig utan OM man ska kalla sig för en titel som man inte har utbildning för. Sedan kan Du vara oerhört duktig... men har Du inte utbildning så är det högst troligt att Du inte kan allt som yrket kräver att Du ska kunna.
      Jag har heller inte pratat om AKADEMISK utbildning. Jag har pratat om UTBILDNING. Jag har heller inte sagt att folk som inte har akademisk utbildning är dumma i huvudet. Det har jag ALDRIG sagt och kommer heller aldrig säga för det anser jag inte.
      Så är jag ledsen att säga att i sista meningen har Du fel. En uppdragsivare eller en arbestgivare vill veta vad Du har för utbildning. I de jobb jag haft har de krävt att man ska ha någon form av utbildning och ett bevis på att Du har det.

      *KRAMAR om`na*

      Radera

Kul att Du har lust att skriva några ord...