söndag 30 november 2014

Att få oväntat besök

 
 
 
Igår vid 18-tiden ringde det på ytterdörrens ringklocka. T låg i soffan och sov, Bönan låg i djupaste slummer i sin bädd och jag kurade under filten i fåtöljen... Utanför stod Bönans ägarinna eller numera före detta ägarinna och henne son och kusin... med sig hade de den mest ljuvliga lilla Fransk Bulldogvalp. Det var inte igår jag träffade dem så minen jag fick var JÄTTEÖPPENMUN och ögon som tefat. Jojo... misstänker att jag såg himla intelligent ut.
Den lilla Frallavalpen, höll på att bli gömd och INTE hittad... Jag kunde lätt ha smugit undan den lilla och VÄGRAT berätta var han var gömd. Bönan fick modersinstinkter av valpingen och ville pyssla med den lille... jisses vilken liten goding på 11 veckor... DET är skillnad på en sådan här och en dobermannvalp. Denna låg still och kikade... en dobermannvalp far som ett troll och kollar ALLT... och då menar jag ALLT.
 
 



Som många vet... har vi varit fodervärdar åt Bönan... men igår skrevs hon över på oss... Ni anar inte vad glad jag är... Första gången jag såg den lilla bruna skönheten, var när hon just kommit till Sverige från Ukraina... och när hon kom över vår tröskel sa jag... "den där hunden är min, Du får låna henne så länge". Liten Böna är numera Örebroare på  heltid... Japp... här är hon skriven. Innerligt tack att vi fått förtroendet att få ta över liten Böna.
 
Just nu är Bönan konvalescent och lever pensionärsliv hos mina föräldrar. Nyopererad liten Tant ska inte vara ensam hemma och vi måste jobba... Så ekvationen var enkel... Till pensionärerna idag, korta koppelpromenader, ligga framför kaminen, mycket kärlek och hem på fredag. Det blir toppen det.
 

 
 




Idag har vi enbart lyssnat på julmusik, ätit lutfisk, tänt ljus, köpt de första julklapparna och haft en lugn och långsam dag.


 
 
 


Nu fortsätter julmusiken och jag har fler ljus att tända.

Må gott


lördag 29 november 2014

Fuldans till The Wall Of Sound

 
 
Ett mörker... idag har det varit mörkt HELA dagen och jag har varit "klockvill"...inte haft en susning vad klockan varit. Har med flit lagt klockan i sovrummet och tagit "tidshelg"... stängt av tiden och bara varit.
 
Vi har julat och lyssnat på julmusik. Gardinerna med hästarna har kommit upp i matrummet och nu är stakarna i fönstren tända. T har muttrat över alla klockor och bjällror i jullåtarna... DÄR gick våra åsikter aningen isär... Jag går "all in"... julmusik kan INTE ha för mycket klockor och bjällror... noväj. Så just nu går denna låt... SOM ALLTID... världens bästa jullåt... och i morse drog jag igång "fuldansen" till detta Wall of sound, iförd morgonrock och fårskinnstofflor och med håret kammat med elvispens degkrokar... T - han bröt ihop fullständigt och gick ut skrattandes och tvättade bilarna.
 
 
 
 


Läget med liten Böna är jättebra. Hon repar sig mer och mer och idag var promenaden aningen längre. Hon går dock och lunkar bakom med hängande huvud. Hon äter och magen har kommit igång... med andra ord... hon är snart sitt gamla jag.
 
Må gott


fredag 28 november 2014

Med tratt runt huvudet

 
 
 
I tisdagskväll fick vår lilla Böna duscha och tvättas med ett speciellt schampo... för i onsdags var det dags för kastrering. Efter två kullar och över 20 valpar samt skendräktig sedan augusti, fick livmoder och äggstockar "somna in". Vår lilla Böna får lugnt och behöver inte ha hormonerna poppa runt i hela kroppen och ställa till det.
Hon var så illa skendräktig att vi fick torka golvet efter hennes mjölkproduktion.
 

 
 
 
 
 
I onsdags när hon kom hem från veterinären, var det inte mycket liv i liten Böna. Hon låg med tratten runt huvudet och sov... Vi fick bära upp henne till bädden bredvid vår säng och hon somnade ovaggad.
 
Idag har hon börjat äta, men hon går fortfarande långsamt efter oss när det är dags för toalettpromenad.
 
 
 
 
 
Idag har vi firat på jobbet... och då får bagerilärarna visa vad de går för... så även idag... och det med TRYFFELTÅRTA... fattar Ni... TRYFFELTÅRTA är inte att leka med.
Den är len som honung och fantastisk god... det går inte att ta så stora bitar, men biten Du tar... är himmelrike för chokladälskaren... JAG ÄLSKAR CHOKLAD... så... jag fick smaka en bit av himlen idag. 
 
 

 
 


 Nu fortsätter vi fredagen... och i morgon väntar julningen. Då kommer julmusiken på och stakarna ska ställas upp i fönstren... för i morgon kväll... börjar väntans tider... och jag har inte handlat någon julklapp än... Sa till T att jag gärna vill ha fårskinnsfällar att sitta på i "nybilen" i julklapp... rosa... DET gillades INTE.

Må gott





söndag 23 november 2014

"Nästansol" i tio minuter

 
 
Om en vecka är det 1:a advent och här kommer inte staken upp förrän tidigast dagen innan. Julmusiken lika så... inte en jullåt innan dagen innan. MEN... jag har amaryllisen och hyacinter på gång.
Igår kunde jag inte låta bli de små ljuvligheterna i affären... och två vita hyacinter fick bli med hem.
 
Just nu är november himla mörk... men idag kom solen fram i 10 minuter... eller sol och sol... "nästansol" kom fram i 10 minuter och livet kändes aningen lättare.
Annars har söndagen varit lugn. Sonen kom förbi och gjorde en djupinventering i kylskåpet. Han hade haft match... OCH vunnit och nu behövdes påfyllnad.
Doris... liten flatt-tant och Tindra flatt-flicka kom förbi med sin husse och matte. Doris som var så STOR när Snyggingen var liten... hon är inte så stor. Men det tyckte vi då.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Nu... väntar en strykhög som INTE är att leka med. Den måste fixas för så här kan vi inte ha det.
 
Må gott
 
 


lördag 22 november 2014

Döttrar av Tanya

 
 
Vår lilla Böna (7,5 år) ska kastreras... Det är ett måste då hon inte går ur skendräktigheten sedan senaste löpet. Med andra ord... hon mår inte tipp-topp och i torsdags träffade vi veterinären. Jojo... fin är hon... Bönan alltså, men jobbigt har hon och det måste vi göra något åt.
 
Tanya, vår lilla Böna har fått två kullar och dessa valpar är spridda över flera länder och igår fick jag bilder skickade till mig på två av flickorna från sista kullen. Savannah som bor i Oslo och Ambra som bor här i Sverige, bara några mil från oss.
Ambra - är sin mamma upp i dagen. Skulle kunna vara vår lilla Böna på bilderna om jag inte visste annat. 
 
 
Foto Mia L. Döttrar av Tanya Savannah (till vänster) och Ambra (till höger)
 
Foto Mia L. Dotter av Tanya - Ambra
 
Foto Mia L. Dotter av Tanya - Ambra
 
Foto Mia L. Dotter av Tanya - Ambra
 
Foto Mia L. Dotter av Tanya - Ambra
 
Foto: Åke och Tanterna - Tanya Juli 2009
 

Tack snälla Mia för bilderna Du sände. Det värmer hjärtat att se de små flickorna.
 
 
Nu - mat... man ska aldrig låta en rödhårig kvinna gå hungrig. 






onsdag 19 november 2014

Inte snyggt - men varmt

 
 
 
 
Så fort jag kommer hem från jobbet byter jag till min muminoutfit med vidhängande fluffsockor eller raggsockor... Det är INTE snyggt men det är varmt. På jobbet går jag och fryser HELA dagarna och fingrarna är som isbitar. Det gäller att tina upp lite.
 
 

 
 
 
 
På kvällarna tänder vi ljus och jag ligger under en filt och gör inte många knop. Jag och Bönan gillar INTE kyla och även om det inte är så himla kallt (enligt termometern) är det rått och det går genom allt och tar tag i de mjuka delarna på min kropp. Gillar det inte. MEN...det gäller att tänka positivt... japp... det gör det... Så... om sju månader är det dagen innan midsommarafton... DÅ är det kanske varmare än nu.
 


 
 


Nu dags för mat...

Må gott



söndag 16 november 2014

En mörk och grynig månad

 
 
 
Ännu en dag i mörker... och nästan en omöjlighet att fotografera utan blixt... Vill inte ha "blixtskuggor" och får då leva med att bilderna blir aningen (läs jättemycket) gryniga. Fast som moster sa i telefonen idag... "November är en mörk och grynig månad". Så... så får det bli... en mörk och grynig månad med gryniga fotografier.
 
 
 
 
 
 
Idag har T pysslat med däck och andra bil-roligheter. Den lilla grå satte han på vinterdäcken på förra helgen... men... det blev inte bra. Nu skiftade han runt lite och vips slutade det skaka i ratten. På "nybilen" byttes till vinterdäck idag och till det krävdes ett inköp av "mutterdragare".
 
 
 

 
 
Såg förresten att Malvan blommar i rabatten... jamen va... är inte det aningen sent för ett litet blomster att kika fram. Mitten på november ska den lilla skönheten sova sin vintersömn för att knoppa fram till sommaren. Såg även att, under fågelbordet skjuter solrosorna upp små ljusgröna skott och lika så hampafrön har slagit rot... Får klippa bort det så jag inte åker dit för olagliga odlingar.
 




Nu... fortsätter vi söndagen. Sonen och F har varit här och ätit, Bönan ligger nyduschad i sin bädd och jag har massor att ta tag i... typ... stryka och plocka undan.

Må gott


lördag 15 november 2014

The worlds Fastest Indian - Citronträd och Motorolja.

 
 
Idag är det en långsam dag.
Mörkret har inte vikt från vår lilla stad och vi har haft lampor och stearinljus tända när vi varit hemma.
Träffade sonen och hans F, en sväng på stan... och efter det införskaffning av livsmedel... Jojo... vi äter också.
Idag blir det kräft- och räksoppa och till det behövs det grädde och vitt vin. Fett ÄR gott.
 
Bönan ligger mest under en filt och gnager på ett ben. Hon vill INTE gå ut i det blöta... För blött är det. Inte regn... inte dimma... det är BLÖTT i hela luften och håret blir "degkrokekammat", glasögonen behöver "vipp-vappar" och vi... jag och Bönan tycker rysligt illa om detta väder.
 
 





Just nu funderar jag på, att efter maten se en film. Det finns en fantastisk film som vi såg för några år sedan - "The Worlds Fastest Indian" eller som den heter på svenska "Citronträd och motorolja". En film med bland annat Anthony Hopkins och som MÅSTE ses om man inte sett den. Så får det bli... mat och en film.
 



Nu ställer jag mig vid spisen...


Må gott





fredag 14 november 2014

Hemma och trött

 
 
En vecka full av intryck, resor, möten, god mat, fantastiska arbetskamrater, skratt, lärdomar och längtan.
Har varit på kurs i dagarna två... lärt mig massor... fått redan kunskap bekräftad och haft jätteroliga kursdagar. Bra föreläsare och fint hotell och ändå har jag längtat efter T, sonen och min egen säng.
 
Nu är jag hemma och smälter intryck och föreläsningar.
 
 
 
 



 
Som om vi i arbetslaget inte får nog av varandra... bokade vi igår in en middag hemma hos oss. T som var förvisad till övervåningen sa när vi gick och lade oss att vi "skrattade hela kvällen". Livet blir enklare när vi skrattar.


 
 


Så... nu tar vi fredag med allt vad det innebär... Mätt, trött, tv och popcorn.

Må gott



söndag 9 november 2014

En svart-vit-värld

 
 
 
I fredags kväll... kände jag att migränen var på gång och när vi gick och lade oss bultade det ganska friskt och igår vaknade jag med djävulstangon. I med Alvedon och kaffe... brukar fungera och det gjorde det så bra att frukostgästerna och dagen förlöpte bra.
 
I morse vaknade jag med tangon i full styrka och i kväll åker jag på kurs till Halmstad och är borta några dagar. Jojo... det känn som om jag lever i en "svart-vit" värld just nu. I morse kunde jag inte riktigt ta in färger... men jag märker att jag klarar mer och mer, så... vem vet, i kväll kanske jag är färgglad värre och inte ser suddigt längre.
 
 
 
  
 
 
Bönan har mest varit nära mig idag... Tror hon märker att "det inte är som det ska i huvudet"... äm... hur lät det där!
 

 


Nu... dags att börja packa för i morgon äter jag hotellfrukost.

Må gott





lördag 8 november 2014

Farsdagsfrukost

 
 
 
Idag har vi firat farsdag... En dag förtidigt och det är för att i morgon åker jag på kurs till Halmstad och är borta några dagar... T får vara hemma och hålla ställningarna.
 

 



Föräldrarna kom till oss i morse och åt frukost. Sådan där som tar flera timmar att äta samtidigt som vi löser melodikryss.
Nu har de åkt hem och vi håller på med "måstegöranden"... Fixar el till adventsbelysningen. Lika bra att få det gjort nu, innan snön och kylan slår till med ett brak... för då vill vi inte pyssla med sådant. Nu är kontakten på plats och slingan fungerar.



 
Håller också på att "städa" lite i datorn... och hamnade bland bilder från två år tillbaka. När Snyggingen och Bönan sprang som tokar över fälten och Bönans valp Greta försökte hänga med så gått det gick...
Snyggingen fostrade den lilla fröken med bara en liten blick eller ett dovt ljud från strupen... och hon... liten Greta var djup förälskad i den stora hanen... Jojo... Tre dobermann i huset... DET var fantastiskt kul...
De stora låg i sina bäddar och rörde sig inte när vi var inomhus... fröken Greta hade svårt att komma till ro och fick tillsägelse av Snyggingen... gick och lade sig och tvärsomnade. Tror Bönan var glad över få hjälp med fostran av en stor vänlig hane.




Nu fortsätter lördagen...

Må gott.